weinig vezels, weinig vitaminen

De zeef is erg fijn en laat alleen de kleinste en vloeibare bestanddelen door. Er zitten dus bijna geen vezels meer in het sap. De kleur is helder of doorzichtig in plaats van een sterke kleur al naar gelang het fruit of de groente die men gebruikt. De overdaad aan zuurstof waar het sap mee in aanraking komt door het harde rondslingeren zorgt voor oxidatie van veel van de aanwezige vitaminen.

Lastig schoon te maken

De mazen van de zeef van een sapcentrifuge zijn moeilijk schoon te maken. De overige onderdelen zijn  erg groot en overal zit pulp. Je bent dus flink aan het schrobben en poetsen na elke keer sap maken.  En dat is precies de reden waarom er zoveel van deze apparaten in de keukenkast blijven staan. Het schoonmaken van de Versapers is eenvoudig en gaat snel omdat de onderdelen kleiner zijn en de mazen van de zeef groter.

Slappe smaak, kort houdbaar sap.

Het rondslingeren van het sap tegen de wand van het apparaat heeft tot gevolg dat er te veel zuurstof in het sap terechtkomt. Het sap oxideert dus erg snel. Door de heftige reactie met zuurstof uit de lucht krijg je veel geur maar gaat veel smaak verloren. In vergelijking met de Versapers, smaakt je appelsap als een slobberwijntje in plaats van een Grand Cru.  Het slingeren en spatten van het sap veroorzaakt ook erg veel schuim. wat snel bruin wordt. Het sap is maar 15 minuten houdbaar. Je moet het zo snel opdrinken omdat het bedervingsproces door de vele zuurstof versneld wordt.

Veel lawaai

Alle centrifugaal juicers maken met hun 10.000+ toeren zo’n lawaai dat de lol van ‘t sap maken er snel afgaat. Ongemerkt op zondagochtend een verassend sapje voor je vriendin maken?  In je twee-slaapkamer appartement in Amsterdam is dat er niet bij.  Je partner is al lang en breed wakker voor je een glas vol hebt met een centrifugaal juicer.

Beperkte levensduur

De levensduur van de motor van een centrifugaal juicer wordt snel verkort door het hoge toerental. Garanties op de motor duren dus meestal maar 1 tot 3 jaar. Kans op doorbranden bij veelvuldig gebruik is zeker aanwezig en vooral bij de goedkopere machines. De Versapers modellen worden geleverd met een enkel fase inductie motor. Deze motor is zeer solide. Er zit bovendien een garantie van 10 jaar op de motor bij huishoudelijk gebruik.

Laag rendement bij zacht fruit of groenten

Ook als je tot doel hebt om snel heel veel sap te maken, en je niets geeft om de voedingswaarde, smaak of houdbaarheid, zelfs dan nog is een sapcentrifuge een slechte keus. Als je hem namelijk regelmatig gebruikt, dan zul je merken dat het rendement van een sapcentrifuge aanmerkelijk lager is dan de Versapers. Hard fruit en vaste groenten (Appel, wortel, komkommer) valt nog wel mee. In deze categorie verlies je wat volume betreft maar een paar procenten met een sapcentrifuge. Pak je echter rijpe tomaten, aardbeien, bessen, bladgroenten zoals spinazie of sla etc. dan verlies je met een sapcentrifuge al gauw 30-50% van het beschikbare sap in vergelijking met een Versapers.  Als je dus per dag 4 euro uitgeeft aan vers fruit en groente om sap van te maken, dan kun je er zeker van zijn dat 1 tot 2 euro aan sap in de pulpbak terecht komt. Al snel een paar honderd euro per jaar en dat is zonde. Wellicht is dat voor u aleen al een reden om een apparaat met een beter rendement aan te schaffen.