Als je zelf tarwegras wil kweken dan is dat niet zo moeilijk. Je kunt dat binnen doen bij een raam of buiten. Tarwegras heeft niet de hele dag felle zon nodig, maar dat is in Nederland toch bijna nooit het geval. Ook teveel water is niet bevorderlijk voor de groei en kan schimmels veroorzaken. Verder kan er niet zoveel mis gaan.

De meest eenvoudige manier voor het kweken van een dagelijks portie tarwegras is om dienbladen te gebruiken. Het gras kan al groeien in een diepte van 2.5 tot 3 cm. Als je een diepere bak gebruikt is dat ook prima maar dan heb je meer grond nodig. Wel zul je minder snel schimmel hebben door het overwateren. Je hebt de volgende dingen nodig:

1 water bestendig rek (waar 6 tot 7 dienbladen in 2-4 lagen op passen)
8 Plastic dienbladen van minimaal 2,5 cm diep.
Potaarde, of losse fijne grond van eigen tuin.
1 maatbeker van +/- 0,5 liter.
1 vergiet
1 scherp mes

Werkmethode:
Voor een dienblad van 30 bij 40 cm ben je ongeveer 225 tot 250 ml tarwegras korrels nodig.

  1. Week de tarwegras korrels 12 uur in schoon water. (korter is prima, veel langer niet want dan heb je kans dat de korrels bij het kiemen gaan schimmelen)
  2. Na 12 uur weken; doe de korrels in de vergiet en spoel ze goed af onder stromend water.
  3. Laat de vergiet afgedekt met een bord nog 12 uur staan. De korrels hebben nu een klein wit puntje wat het begin van de kiem is.
  4. Verdeel de potaarde of grond gelijkmatig over het dienblad zodat een laag onstaat van 2,5 tot 3 cm diep. Strooi hierover de tarwekorrels. Verdeel ze gelijkmatig zodat ze niet over elkaar liggen en er geen open plekken zijn.
  5. Neem nu 400 cc water en verdeel dit voorzichtig en gelijkmatig over het dienblad met de korrels.
  6. Dek het dienblad nu af met een tweede dienblad en zet het weg op een niet al te koude plek.
  7. Het duurt ongeveer 1.5 dag voordat kiemen ongeveer 2 cm gegroeid zijn en ze het tweede dienblad naar boven drukken. Het is nu tijd om het (nu nog gele) gras in het volle licht te laten groeien.
  8. Geef het gras regelmatig water maar zorg dat de grond niet te nat word. Licht vochtig is beter dan nat. Afhankelijk van het weer en de luchtvochtigheid geef je dagelijks of om de dag water.
  9. Na 7 of 8 dagen is je gras nu ongeveer 16-18 cm hoog en klaar om geoogst te worden.
  10. Snijdt het gras zo laag mogelijk bij de grond af met een scherp mes. Klaar om tarwegrassap van te maken in je Versapers!

Hoewel het wel elke dag 5-10 minuten werk is om het gras te kweken en water te geven is het een erg eenvoudige en voordelige manier om een enorme vooruitgang te maken in je gezondheid. Ook het zelf kweken van het groene gras geeft een voldoening en een teken op je balkon dat je uitstekend voor jezelf zorgt! Succes!
Nadat je je gras hebt geoogst kun je de grond met de wortels in de compostbak kwijt. Achter in de tuin of het bos is natuurlijk ook prima.
Het is mogelijk om het gras voor een tweede keer te laten groeien en te oogsten. De tweede keer heb je dan echter dunne sprieten gras en geen hoog rendement.
De tarwegras korrels zijn op het internet te koop, ook natuurvoedingswinkels willen het tegenwoordig wel in de winkel hebben.