De problemen van de sapcentrifuge
Omdat je goed bent opgeleid en in Nederland woont en je blijkbaar goed voor je gezondheid zorgt had je waarschijnlijk al van de sapcentrifuge gehoord. Ze zijn er in alle soorten en maten en draaien ongeveer tussen de 6.000 en 13.000 toeren om je appeltje tot moes te draaien. Dit toerental op een schijfje van ongeveer 15 cm doorsnee komt neer op een snelheid van ongeveer 400 Km/uur waarmee je appel door een zeef ‘afgeschoten’ wordt.
Slow Juicer = 80 TPM Sapcentrifuge = 10.000 TPM
Deze snelheid is HET probleem van de sapcentrifuge. Dit heft weer een lading van andere pleblemen tot gevolg. De snelheid zorgt voor veel frictie en wrijving waardoor hitte ontstaat, deze hitte vernietigd de aanwezige enzymen in het fruit of de groente waarvan je sap maakt. Ook veel van de aanwezige vitaminen overleven het geweld niet en er blijven dus niet veel over in je gecentrifugeerde sap.
De zeef is erg fijn en laat alleen de kleinste en vloeibare bestanddelen door. Veel smaak gaat hierdoor verloren. In vergelijking met de Versapers, smaakt je appelsap als een slobber wijntje in plaats van een grand cru. De kleur is helder of doorzichtig in plaats van een sterke kleur al naar gelang het fruit of de groente die je gebruigt. De mazen van de zeef van een sapcentrifuge zijn erg fijn, de overage onderdelen erg groot. Je bent dus flink aan het schrobben en poetsen na elke keer sap maken. En dat is precies de redden waarom er zoveel van deze apparaten in de keukenkast blijven staan.
Het schoonmaken van de Versapers Slow Juicer is eenvoudig en gaat snel omdat de onderdelen veel kleiner zijn.
Het rondslingeren van het sap tegen de wand van het apparaat heeft tot gevolg edden veel zuurstof in je sap terecht komt. Je sap oxideert dus erg snel. In simple nederlands komt het er op neer dat je erg veel schuim krijgt wat snel bruin word. Ook het sap is nu niet lang meer houdbaar. Je moet het toch echt binnen een kwartiertje opdrinken omdat het bedervingsproces door het vele zuurstof is versneld.
Hadden we al lawaai en levensduur besproken? Bij deze dan, werkelijk all centrifugaal juicers maken met hun 10.000+ toeren zo’n lawaai dat de lol van ‘t sap maken er snel afgaat. Ongemerkt op zondagochtend een verassend sapje voor je vriendin maken? In je 2 slaapkamer apartement in Amsterdam is dat er niet bij. Ze is al lang en breed wakker voor je een glas vol hebt met je Centrifugaal juicer.
Een Versapers Slow Juicer werkt erg stil
en maken niet meer lawaai dan een electrische citrus pers. De levensduur van de motor van een Centrifugaal juicer wordt snel verkort door het hoge toerental. Garanties op de motor duren dus meestal maar 1 tot 3 jaar. Kans op doorbranden bij veelvuldig gebruik is reel aanwezig. De Versapers modellen worden geleverd met een garantie van 15-20 jaar op de motor bij huishoudelijk gebruik.
Een Versapers Slow Juicer geeft u financieel voordeel
Als je tot doel hebt om snel heel veel sap te maken, en je niets geeft om de voedingswaarde, smaak of houdbaarheid, dan is een sapcentrifuge ook nog eens slechte financial keus. Als je hem namelijk regelmatig gebruikt, dan zul je merken dat het rendament van een sapcentrifuge aanmerkelijk lager is dan de Versapers. Hard fruit en vaste groenten (Appel, wortel, komkommer, meloen) valt nog wel mee. In deze categorie verlies je ongever zo’n 10-20 % van het sap omdat het er met het pulp word uitgeslingerd. Pak je echter rijpe tomaten, aardbeien, bessen, bladgroenten zoals spinazie of sla etc. dan verlies je met een sapcentrifuge al gauw 30-50% van het beschikbare sap in vergelijking met een Versapers. Als je dus per dag 4 euro uitgeeft aan vers fruit en groente om sap van te maken, dan kun je er zeker van zijn dat 1 euro aan sap in de pulpbak terecht komt. Da’s dus al snel een paar honderd euro per jaar en aleen al een reden om een apparaat met een beter rendement aan te schaffen zoals de Versapers.