Tijdens het gebruik

Tijdens het gebruik

Er komen teveel vezels in mijn sap, hoe voorkom ik dit?

Bij de Versapers zit een fijne en een grove zeef. Wil je zo min mogelijk vezels, gebruik dan de fijne zeef. Er zijn producten, zoals ananas, venkel of bleekselderij die van zichzelf veel kleine vezeltjes in zich hebben. De fijne zeef laat ook een klein beetje van deze vezels door.

Het helpt om de producten in een rustig tempo in te voeren. Bij een sneller tempo raakt de zeef voller en wordt het sap ook door de bovenste ring geperst. Daar zijn de gaatjes van de zeef iets groter, waardoor er makkelijker vezeltjes doorheen gaan.

Een extra mogelijkheid is de pulpzeef. Deze kun je eenvoudig op de sapkan leggen, waardoor het sap een extra filtering krijgt. Deze zeef kost € 7,50 euro exclusief verzendkosten en is te bestellen via: http://versapers.nl/accessories/pulp-zeef.html

 

De Versapers maakt soms piepende geluiden bij het persen, hoe kan dit?

Dit piepen kan ontstaan door sterke wrijving tussen de pers en de zeef. Met name bij hardere groenten, zoals wortel of venkel, kan dit voorkomen. De groente wordt tegen de zeef aan gedrukt met de zwarte persschroef en deze kneust letterlijk de groente, terwijl hij ronddraait en dat kan dit geluid geven. Wanneer er meer vocht bij komt, wordt dit sneller gedempt, bij een combinatie met appel bijvoorbeeld. Belangrijk is dat je de hardere droge groenten in kleinere stukken snijdt en rustig toevoert, zodat de Versapers rustig zijn werk kan doen. Zo wordt de wrijving in de pers niet te groot en hoort dit geluid er prima bij.

 

Ik hoorde de Versapers klappen tijdens het persen en toen stopte hij ineens, hoe kan dit?

Dit is een duidelijk signaal dat de machine overbelast wordt en je direct rustiger aan moet doen. Dit probleem heeft met de snelheid van toevoeren te maken. Bij harde groenten, zoals wortels of bieten, heeft de Versapers simpelweg even tijd nodig om het product te vermalen en door de machine te vervoeren/verwerken. Als dit te snel gaat en met net te grote stukken, dan kan de slowjuicer ermee stoppen. Dit betekent dat je de machine tijdelijk overbelast en dat moet uiteraard voorkomen worden. Snijd de biet en wortel in repen of plakjes van 1 cm dik en voer ze rustig in, bij voorkeur 1 voor 1, en laat de machine op zijn eigen tempo persen. In geval van vastlopen, gebruik dan even de reverse-stand (op de aan/uit knop), zodat de producten weer loskomen.

Het demonteren van het persvat gaat lastig en kost soms veel kracht, hoe kan dit?

Wanneer je het persvat van het machineblok af hebt, zie je op de machine drie zwarte 'nokjes'. Dit zijn de haakjes waarin het persvat wordt vastgedraaid. Als je van dichtbij kijkt, zie je ook de uitsparing eronder; de haakjes haken als het ware in het persvat. Dit betekent dat het een kwestie is van een stukje tegen de klok indraaien, waardoor het persvat uit de haakjes gaat en daarna recht omhoog getild kan worden. Er is geen hefboomkracht nodig. Dus wanneer je klaar bent met het gebruik van de machine, na het persen, kun je het beste de gehele topset eraf draaien door het persvat aan de pulpopening en de sapopening met twee handen vast te pakken en een slag tegen de klok in te bewegen. Dan voel je het persvat uit de haakjes schieten en kun je hem er eenvoudig af tillen.

 

Het persvat zit muurvast op het machineblok, hoe krijg ik deze los?

De belangrijkste oorzaak hiervan is dat de vezels en pulp zijn gaan ophopen in het persvat, de druk is toegenomen en er toch een tijdje is doorgegaan met persen. Ondertussen komt er ook weinig tot geen pulp meer uit de pulpuitgang. Hierdoor moet de motor steeds meer kracht gebruiken om rond te draaien en draait de persschroef steeds stroever. Dit zorgt ervoor dat het persvat steeds strakker op de drie zwarte haakjes van het machineblok vastdraait. Er is geen sprake van vacuüm raken.

Om het persvat los te krijgen kun je een forse tik geven tegen de sapuitgang, tegen de klok in. Hier zul je even wat extra kracht voor moeten gebruiken, zodat het persvat van de drie zwarte haakjes kan losschuiven. Controleer na het losmaken direct even of de zwarte haakjes goed schoon zijn, want opgedroogde saprestjes zorgen er ook voor dat het persvat sneller vast kan blijven kleven. Let er volgende keer op dat de pulpopening goed door blijft lopen, zodat de druk niet te hoog oploopt.

 

Tijdens het persen leek het alsof het deksel losschoot, hoe kan dit?

Wanneer de machine stopt, betekent dat inderdaad dat het deksel niet meer goed dichtzit. Daar zit namelijk een beveiliging ingebouwd. Het verschuiven ontstaat bij hoge druk in het persvat en dat betekent veelal dat je de slowjuicer 'overvoert': te snel te veel producten erin, waardoor de zeef moeite krijgt om alles te verwerken en de druk oploopt vanbinnen. Aanstampen met de ‘drukker’ werkt dan ook juist averechts. Bij een te hoge druk komt het deksel onder te veel spanning te staan. Het is belangrijk om de slowjuicer de tijd te geven de producten te vermalen en de producten dus rustig achter elkaar erin te laten vallen.

Het kan ook voorkomen dat, wanneer je gaat persen, de kracht op het persvat erg groot wordt, waardoor het gehele persvat even verschuift op z'n plek. Echter dan schiet het deksel niet los, je kunt gewoon door blijven persen, want de motor blijft draaien. Dit is niet erg, maar het is wel belangrijk om de Versapers niet te ‘overvoeren’ en niet te grote (harde) stukken erin te doen.

 

Hoe kan ik vastlopen van de pers voorkomen?

Dit gebeurt als je te veel tegelijk, te snel achter elkaar of te grote stukken invoert. Je kunt geen halve winterwortels in de vulopening doen en verwachten dat het er in één keer zonder problemen doorheen gaat. Doe de producten in de vulopening alsof het je eigen mond is. In stukjes en niet te snel, geef de pers de tijd om het te verwerken en door de uitvoer te persen. Het helpt ook om harde stukken met zachte stukken af te wisselen.

 

Wat betekent ‘overvoeren’?

De slowjuicer kneust de producten met 70 toeren per minuut, wat een super kwaliteit sap geeft. Wanneer je de slowjuicer te weinig tijd geeft om de producten te kneuzen en het sap te persen, kan de zeef of de pulpuitgang langzaam verstopt raken. Dit ‘overvoeren’ gebeurt dus bij te snelle toevoer van producten, onnodig aanstampen of te grote stukken erin stoppen. Bij een rustige werking, draait de slowjuicer op z’n best en heb je in een mum van tijd heerlijk vers sap geperst!

 

Ineens doet onze Versapers helemaal niets meer, hoe kan dit?

Het komt wel eens voor dat de slowjuicer met veel plezier in gebruik is en ineens de volgende dag geen contact meer maakt. Dit kan ook voorkomen wanneer je de Versapers een tijdje stil in de kast hebt laten staan.

Je kunt altijd even de gebruiksaanwijzing erop na slaan. Het belangrijkste is namelijk dat de Versapers goed in elkaar is gezet. Het deksel moet goed dichtzitten. Er zit een magneetje in het deksel en als deze geen goed contact maakt, dan gaat de machine niet aan.

Het zou een tijdelijke storing kunnen zijn als je de stekker altijd in het stopcontact laat. Haal de stekker eens uit het stopcontact voor een paar uur, dan weer terug en probeer het opnieuw. Het is het beste om altijd na gebruik de stekker uit het stopcontact te halen.

Mocht dit nog niet werken, probeer dan eens de contactpagina van Versapers te raadplegen, of neem telefonisch contact op met de klantenservice. Dan helpen wij je verder!