Eigenschappen van groenten en fruit
Eigenschappen van groenten en fruit
Hoe kan ik vruchten met harde pitten gebruiken?
Een harde kersenpit, pruimenpit of abrikozenpit kan de zeef beschadigen. Verwijder daarom altijd harde pitten voordat je sap maakt. Vuistregel is: als je op de pit kunt kauwen met je tanden en het doet geen pijn, dan kan hij zonder problemen in de Versapers. Pitten van bijvoorbeeld appels, citrusvruchten, etc. vormen geen probleem. Pitten of zaden van bijvoorbeeld papaja of galiameloen kun je het beste eerst met een lepel grotendeels verwijderen.
Kan ik sap van bessen of druiven met pit maken?
Ja, dat kan. Echter het is belangrijk om te zorgen dat je dit met behoud doet. Sommige pitten zorgen voor een iets bittere bijsmaak. De pitresten van bessen en druiven kunnen zich ook in de zeef gaan ophopen. Kijk dus of de uitvoer goed blijft doorlopen. Stokt deze, maak de pers dan eerst schoon van pitten voor je verder gaat. Over het algemeen kun je probleemloos sap maken van 500 gr tot 1 kg bessen of druiven met pit. Pitloze druiven zijn natuurlijk ideaal.
Hoe kan ik harde en/of vezelige groenten gebruiken?
Wortels en bieten zijn erg hard. Vezelige groenten, stelen van kruiden of selderij kunnen erg taai zijn. Zorg er daarom voor als je deze producten gebruikt, dat je ze in kleinere reepjes of plakken van 1 cm dik snijdt voor gebruik. Het is goed om ze om en om te mengen met zachte stukken, zodat de uitvoer van het apparaat verbetert. Laat het apparaat ze ‘consumeren’ voordat je er meer van invoert. Te snel, te veel harde stukken invoeren kan het apparaat uiteindelijk ook sneller doen slijten of zelfs beschadigen. Vuistregel is dat je stukjes maakt die je ook met de hand in je mond zou kunnen doen om te eten.
Is het gebruik van sojabonen, granen en noten mogelijk in de Versapers?
Ja, dit is mogelijk mits de producten minstens 6 uur in de week zijn gelegd of gekookt voordat je ze samen met wat water in de Versapers doet. Wanneer de producten hard en ongekookt of ongeweekt de Versapers ingaan, dan zal de zeef stuk gaan. Met geweekte sojabonen en water kun je zelf sojamelk maken met de Versapers. Hetzelfde geldt ook voor amandelen of andere noten.
Tarwegras, ananas en bleekselderij geven soms verstoppingen, hoe kan ik dat voorkomen?
Vezelrijke groenten en fruit en tarwegras zijn best een uitdaging voor de Versapers. De lange vezels kunnen zich om de persschroef wikkelen of ophopen in de pulpuitgang, waardoor een verstopping kan optreden of het apparaat zelfs kan vastlopen. Dit alles voorkom je door de vezelrijke producten in korte stukjes van 1 à 2 cm te snijden, dwars op de vezel. De korte vezel zal namelijk niet zo snel een verstopping veroorzaken.
Naast kleinere, korte stukken is het ook slim om tussendoor stukjes appel of wortel toe te voegen. Dit zorgt ervoor dat de vezels in de machine weer meegevoerd worden en de doorvoer weer ruimte krijgt en dus een verstopping wordt voorkomen.
Er lijkt wel puree uit te komen in plaats van sap, hoe kan dat?
Sommige producten hebben van zichzelf weinig echt sap in zich en hebben een dichte structuur. Dit maakt dat er relatief weinig sap uit te halen is. En omdat de structuur dicht is maar wel fijn, kan het sapresultaat wat dikker zijn. Voorbeelden zijn banaan, avocado of moesappels. Er zijn geen methodes om dit te voorkomen, omdat het product nu eenmaal zo is.
Wanneer je dit type producten combineert met heel sappige producten zoals een Granny Smith appel, komkommer of sinaasappel, etc. dan wordt het dikkere sap eenvoudig doorgespoeld.
Ik heb een boomgaard, kan ik de Versapers gebruiken om grote hoeveelheden appel-, bessen- of druivensap te maken?
De ervaring leert dat appels van eigen boomgaarden heel divers van structuur kunnen zijn en over het algemeen vrij moezig. De moezige structuur van de appel geeft relatief weinig sap, waardoor er teveel vezels in het sapresultaat meekomen. Daarom raden wij het je af om met dit doel een Versapers aan te schaffen, tenzij je natuurlijk ook voornemens bent om veel andere sappen te maken. Voor druiven hangt dit sterk af van het soort druif. Pitloze druiven gaan uitstekend. De meeste druivenpitten geven wat bitterheid mee aan het sap. Met weer andere soorten druiven dien je na elke kilo de zeef even schoon te maken. Soms blijven er namelijk steeds meer pitjes achter in de zeef, waardoor er een ophoping en verstopping kan ontstaan in het persvat. Bij aalbessen dien je al na een halve kilo de zeef schoon te maken vanwege de pitjes.
Moet ik sinaasappels van te voren schillen?
Ja, dat is nodig, vanwege de ongezonde stoffen die in de schil zitten. Ook geeft de schil een vieze bittere smaak aan het sap.
Kan de schil van citroen en limoen in de slowjuicer?
Ja, dat kan, mits je slechts enkele schijfjes gebruikt voor een extra aroma in het sap. Wel is de schil erg taai. Snijd deze daarom in kleinere plakjes, zodat de Versapers deze makkelijker kan persen en de druk in de zeef niet te hoog oploopt. Wil je citroen- of limoensap maken, dan is het belangrijk om vooraf de schil eraf te halen.
In mijn glas scheidt het sap van de pulp, dat gebeurt toch niet bij slowjuicen?
Afhankelijk van het product zit er meer of minder water in. Wanneer sap een tijdje staat zullen door het verschil in dichtheid de vezeltjes naar boven drijven. Dit zorgt voor een lichte scheiding van sap en vezels. Dit is echter niet vergelijkbaar met het effect van een sapcentrifuge. Daar wordt door de hoge draaikracht het sap stuk geslagen en met veel toevoeging van zuurstof van elkaar gescheiden. Hierdoor is de kleur van dit sap ook direct een stuk doffer.
Hoe komt het dat ik schuim op m’n sap krijg?
Dit heeft met name te maken met het type groente/fruit en soms ook met de versheid. Producten als tarwegras en boerenkool zullen meer schuim creëren dan komkommer of meloen. Voornamelijk zepige groenten of niet-verse producten kunnen schuim vormen. Dit ligt aan het type groente en is niet geheel te voorkomen. Het helpt vaak als je dingen in de vulopening mengt. Maak je dus sap van verschillende producten, dan kun je deze het best al in de vulopening, bij het toevoeren, afwisselen.
Hoe blijft mijn sap goed houdbaar?
Je kunt het beste de sappen direct of dezelfde dag opdrinken, omdat de voedingswaarde met de tijd achteruit gaat. Wil je sappen langer bewaren, doe dit dan in een glazen fles en vul de fles tot het randje, zodat er geen zuurstof bij komt, en sluit deze af met een dop. Zo blijft het in de koelkast tot ongeveer 48 uur goed. Sommige sappen, zoals van appel, worden na verloop van tijd wel anders van smaak en kleur. Groentesappen blijven langer goed en houdbaar.
Hoe kan ik voorkomen dat vezels de uitvoer verstoppen?
Lange sterke vezels van bladgroenten kunnen de uitvoeropening verstoppen. Zorg dat je deze vezels korter snijdt (1 tot 2 cm). Het beste is om een grote snijplank met koksmes te gebruiken en alles zo in kleinere stukjes te snijden. Dat vergemakkelijkt de invoer en verbetert de extractie en ook de uitvoer (hoe kleiner, hoe makkelijker en beter het gaat). Bij zachte -niet vezelige- producten zoals meloen/appel/komkommer, etc. is dit minder van belang. Maar hoe harder en vezeliger het product, hoe meer het helpt als je het eerst wat fijner snijdt in stukjes zo groot alsof je ze zelf zou opeten.
Wat kun je doen met de overgebleven pulp?
Daar zijn zeker mogelijkheden voor. Een paar voorbeelden: toevoegen van bijv. wortel/spinazie pulp in de lasagne, of groentepulp in de soep. Worteltjestaart, een vegaburger of met bloem en boter erbij koekjes uit de oven. Wat ook lekker kan zijn, is om de pulp voor een deel weer bij het sap te voegen en zo in combinatie met bijvoorbeeld yoghurt of melk en nog wat zaden of gecrunchte nootjes er meer een smoothie van te maken.
Kortom, zeker de moeite waard om wat mee te doen. Wat wel belangrijk is om te weten, is dat de smaak van de pulp op zichzelf best wel flauw is, omdat de smaak met name in het sap is terecht gekomen. Dus toevoegen van kruiden, zoals peper of een variant uit de Italiaanse kruiden, is wel aan te raden.
Wanneer je een lekker recept met pulp hebt, dan vinden we het leuk als je deze met ons wilt delen. Wie weet wordt deze wel opgenomen als nieuw recept in ons receptenboek!
Zijn er suggesties voor recepten?
Omdat je met een Versapers prima alle soorten groenten en fruit kunt persen, zijn je mogelijkheden onbeperkt. Vaak bepaalt de voorkeur van je smaak de sapjes die je graag maakt. Maar probeer regelmatig nieuwe variaties uit. Dat is leuk, lekker en zo leer je nieuwe smaken ontdekken.
De Versapers wordt tegenwoordig standaard geleverd met een receptenboekje met 64 recepten. Tevens is dit boekje te koop in onze webshop. Abonneer je je via de website van Versapers op de nieuwsbrief, dan ontvang je periodiek ook nieuwe recepten en tips.